↑ Tillbaka till Resa till Spanien

Hyra bil i Spanien? Se upp!

Att många biluthyrare gärna försöker pressa så mycket pengar ur sina kunder som möjligt är knappast någon nyhet. Så sker i alla länder, överallt. En del firmor är värre än andra, men alla försöker med ett eller annat knep.

En ny rapport visar att Spanien är värst av alla i sina lurendrejeri-försök. Följande lista över ovälkomna kostnader som ofta tillkommer publicerades nyligen i tidningen Megafon:

Admin avgifter: Vissa uthyrare har något som kallas “full-full” policy, men lägger på en administrationsavgift.

Kreditkortsavgifter: Du får betala för extrafunktioner som sat nav eller bilbarnstol i kronor till en mycket dålig växelkurs.

Gamla skador: Du görs ansvarig för skador som redan fanns på bilen när du hämtade den.

Dieseltillägg: Du får betala ett tillägg på 10-15 € för att du får en dieselbil – trots att du inte begärt en sådan.

Förseglade villkor: Du signerar överenskommelsen digitalt via nätet och den utskrivna papperskopian lämnas över i ett igenklistrat kuvert, för att du inte skall se överraskningarna innan det är för sent.

Försäkringsförsäljning: Du pressas att ta en lokal försäkring, även om du har köpt försäkring innan du reser eller har en annan försäkring som täcker.

Övertidstillägg: När man kommer fram till uthyrningsdisken är det ofta så lång kö att du när du väl kommer fram måste betala övertidstillägg för att tiden runnit iväg och hamnat på obekväm arbetstid.

Kontentan av det hela: Se upp när du skall hyra bil. Stå på dig vad gäller försäkringar. Kolla bilen noga så att det inte är skador innan du kör iväg. Fota om du hittar skador. Är bilen smutsig, påpeka detta. Skador kan gömma sig under en skitig yta. Godta inte förseglade kuvert, titta noga igenom pappren innan du godkänner något. Läs allt finstilt noga.

En sista sak, kanske den viktigaste av allt när det gäller att hyra bil i Spanien: Tänk på att väldigt många kör som om bensinen var stulen. Det sker oerhört mycket olyckor. Ta det försiktigt där ute!