Resa till Spanien

Spanien har många sidor och som resenär finns det massvis att uppleva vare sig man bara vill ligga och slappa i en solstol, vandra i bergen eller utforska historiska byggnader och monument.

Att resa till Spanien är enkelt och det finns många billiga alternativ med exempelvis Ryanair och Norwegian.

Det spanska järnvägssystemet heter Renfe och man kan enkelt hitta avgångar (origen) och destinationer (destino) på deras sida.

I och kring flera av de mest välbesökta städerna och samhällena finns det relativt bra utbyggda bussnät, men på vissa ställen går bussarna bara några gånger om dagen. En del områden är inte särskilt noga med att följa tidtabellen, men i turisttäta områden brukar det sällan vara några större problem.

Språk

De flesta i de yngre generationerna pratar en del engelska, men generellt är spanjorer tämligen dåliga på engelska. En förklaring kan vara att allting fortfarande dubbas på både två och film, en annan att det råder brist på utbildade engelskalärare i skolorna.

Att kunna några fraser på spanska är en fördel och de flesta spanjorer uppskattar om man försöker anstränga sig för att tala deras språk så gott man kan.

Några korta fraser som är användbara:

la cuenta, por favor - Notan tack
Quiero...por favor - Jag vill ha... (på restaurang)

Cuánto cuesta... (eller cuánto es) - vad kostar...

¿Dónde está... - var ligger...

 
 

Hyra bil i Spanien? Se upp!

Att många biluthyrare gärna försöker pressa så mycket pengar ur sina kunder som möjligt är knappast någon nyhet. Så sker i alla länder, överallt. En del firmor är värre än andra, men alla försöker med ett eller annat knep. En ny rapport visar att Spanien är värst av alla i sina lurendrejeri-försök. Följande lista över ovälkomna kostnader …

Visa sida »