↑ Tillbaka till Flytta till Spanien

Små praktiska tips vid flytt till Spanien

BOSTAD – HÄR OCH DÄR

En flytt innebär alltid en del praktiska bestyr. Att flytta till ett annat land kräver naturligtvis ännu mer eftertanke och planering. När man flyttar till Spanien skall man vara medveten om att det är en stor skillnad på att flytta som pensionär eller i yrkesverksam ålder. Har man barn tillkommer ännu fler praktiska åtgärder.

Hyra ut eller sälja?

svensk-spansk-flagga-namn

Hur noggrant har du planerat din flytt? Vet du att du vill flytta permanent eller vill du ner och känna dig för först? Behöver du sälja din nuvarande bostad eller kan du hyra ut den? Detta är frågor som är viktiga att ställa sig. Att sälja kan naturligtvis finansiera ett köp av bostad i Spanien, men väljer man att hyra ut har man något att komma hem till om man skulle ångra sig. Om man vill hyra ut sin bostad till företag kan man anmäla sig här eller här.

Var ska du bo?

Kanske har du redan något favoritområde i Spanien och vet att det är dit du vill flytta. Annars kan det vara bra att åka omkring och besöka olika platser och områden innan du bestämmer dig, särskilt om du tänkt köpa. Självklart spelar en mängd faktorer in när man skall bestämma vart man vill bo, bland annat om man flyttar med barn eller som pensionär. Alla områden har för och nackdelar, var noga med att få koll på vad som är viktigt för just dig.

Det finns en mängd sidor att leta bostäder på, både genom förmedlingar och privat. Exempel är Mas Amigos (Costa Blanca) och Residencia (Costa del sol), men det finns många fler. Läs gärna under praktiska tips där vi länkar till ett gäng bostadsförmedlingar. Om man har Facebook kan man fråga sig fram i ett flertal grupper för svenskar på olika platser i Spanien, bland annat Svenskar i Fuengirola, Svenskar i Malaga, Svenskar på Mallorca osv. Där finns alltid gott om folk med kontakter eller koll på bostäder att hyra för kortare eller längre tid. Tänk bara på att många av dessa människor tar betalt (ofta rätt mycket) för att förmedla lägenheterna, även om en del bara är snälla och hjälper till ändå.

Ett absolut råd är att aldrig skriva på långtidskontrakt på distans, utan att ha sett bostaden först. Det bästa är att hyra något för en kortare period först och sedan leta efter något att långtidshyra när man väl är på plats och känner till områdena bättre och dessutom kan titta på bostaden direkt.

Något att tänka på när man letar bostad är vilket väderstreck den ligger i. På vintern blir det rätt kallt inomhus eftersom husen är byggda snarast för att hålla ute värme och inte kyla. Under några månader vill man därför gärna ha så mycket solvärme som möjligt för att inte frysa eller ruinera sig med dyr el för att värma upp. Leta därför efter något i syd eller västläge.

Till sist kan man också ha i åtanke att inredningen ofta inte är att jämföra med den vi kanske är vana vid. Många gånger är den väldigt spartansk eller återspeglar äldre generationers stil.

EKONOMI och FÖRSÖRJNING

Hur ska man försörja sig?

ekonomiOm man vill flytta till Spanien ska man vara medveten om att lönerna där är betydligt lägre än vad vi är vana vid här i Sverige. Det råder också hög arbetslöshet i Spanien. Men om man verkligen vill flytta till Spanien skall man inte låta detta stoppa en. Är man positiv, engagerad och villig att hugga i och arbeta har man en god chans att få jobb, särskilt om man har språkkunskaper i spanska, engelska och något skandinaviskt språk. En del har lyxen att kunna fortsätta arbeta med sina vanliga jobb om de är platsoberoende. Är man pensionär kan man ta med sig sin pension och på så sätt ha försörjningen säkrad.

Ett vanligt misstag som folk gör (vilket resulterar i att man kan tvingas flytta hem igen efter ett tag) är att man inte har en plan för just försörjningen. Vi har sett otaliga fall där folk rycker lite på axlarna och säger att ”det ordnar sig” och så står de där sedan och vet inte hur de ska få ihop allt. Gör en plan, det är vårt absoluta råd! Spara i förväg, starta eget (med realistiska möjligheter att få en inkomst), plugga med studiestöd, eller kolla upp möjligheter till anställning innan ni drar iväg med hela familjen för att slå er ner i det förlovade landet Spanien.

Föräldrapenning och barnbidrag

Man kan ha rätt till fortsatt föräldrapenning under en tid i Spanien. Se dock upp eftersom man kan bli återbetalningsskyldig om man råkar vara borta för länge. Barnbidrag har man rätt till om man är borta max 6 månader. Därefter blir man återbetalningsskyldig och blir det i så fall för hela tiden man varit borta. Ring och dubbelkolla, gärna trippelkolla med Skatteverket så att ni är säkra på vad som gäller för er. Vi har upplevt att det inte alltid är så att alla på Skatteverket har full koll på vad som gäller.

Den nödvändiga pärmen

Spanien är ett långtifrån papperslöst samhälle. I Sverige är vi kanske vana vid att saker sker på elektronisk väg, eller att det räcker med att ringa Skatteverket och sedan uppdateras andra instanser automatiskt. Så fungerar det inte i Spanien. Tålamod är en rustning som måste på när man skall ge sig ut i jakten på alla de rätta pappren och stämplarna. Det är då man har nytta av pärmen.

I pärmen förvarar man alla de nödvändiga papper man redan samlat på sig. På så vis har man dem på ett och samma ställe och kan enkelt bära med sig den från instans till instans. En smart pärm består av mjuka plastpärmar eftersom den är smidigare att bära med sig än en med hårda pärmar. Den skall vara fylld med plastfickor, eftersom flertalet papper inte får slås hål i och pappren skyddas samtidigt mot slitage.

Vad skall då finnas i pärmen? Först och främst vill vi poängtera att pappren skall vara kopior. Originalen förvaras på annan, säker, plats (OBS, viktigt! INTE smart att förvara kopior och original på samma ställe). Vi rekommenderar att ha följande som bas (beroende på vad man ämnar sysselsätta sig med i Portugal kan man behöva många fler):

 

pärmNIF-papper

Kopior av passen (OBS! Inte själva passen, de åker lätt ur plastfickorna och är ju dessutom original, se ovan) För att vara godkända skall de vara stämplade av kommunhuset.

När man byter pass i Sverige (var 5:e år) får man ett nytt passnummer (vet bara om Finland som gör likadant, i andra länder behåller man sitt gamla nummer). Det kan ställa till det en hel del eftersom passnumret registreras på diverse olika papper i Spanien, tex köpekontrakt, abonnemang osv. Är då numren olika för att man bytt pass sedan sist kan det bli en hel massa ifrågasättande kring identiteten. Kopior på gamla pass (stämplade) är därför närapå en nödvändighet.

Personbevis, stämplade och signerade av Skatteverket (Beställ från Skatteverket)

Eventuellt Vigselbevis, samt eventuella barns födelseattest. Dessa kan behöva översättas av auktoriserad översättare.

Certifikat på att du har bankkonto

Hyreskontrakt på bostaden där du skall bo i Spanien om du hyr, annars köpekontrakt.

Faktura som styrker att du bor där du uppgett din adress, behövs vid många olika myndighetsärenden. Ett exempel på faktura kan vara el- eller vattenräkning.

Abonnemangsavtal av olika slag, tex. mobil och internet

Försäkringspapper för både Spanien och Sverige (hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring osv)

Papper på eventuell bil

Registrering av eventuellt företag (spanskt och/eller svenskt)

Anställningsbevis 

Andra eventuella tillstånd/licenser som behövs, till exempel för att få lov att hyra ut bostad (turistlicens).

BIL

Man kan hyra bil månadsvis i Spanien om man inte vill köpa. Under lågsäsong är det ofta väldigt fördelaktigt men kan bli dyrt under högsäsong om man inte kunnat förhandla fram ett fastpris som gäller oavsett tid. En del avtal innebär att man inte får åka ifrån den region man hyrt bilen i så kolla allt sådant noggrant.

Att ta med sig och registrera om sin svenska bil är en dyr och krånglig historia, därför tipsar vi om att sälja om man äger bil i Sverige och köpa en spanskregistrerad när man väl är på plats i Spanien. Tänk på att man endast får köra en svenskregistrerad bil i Spanien under en begränsad tid, i sex månader (det finns uppgifter som säger att det tom är endast 3 månader, men dessa är obekräftade och de spanska myndigheterna verkar inte ha riktig koll på vad som gäller själva). Om man är resident får man inte köra svenskregistrerad bil alls, utan skall registrera om den samma månad man blir resident. Sedan kan man få uppskov under sex månader totalt medan man väntar på att de spanska skyltarna kommer.

Om man inte är resident i Spanien kan man skriva ut en blankett här som visar på att man har rätt att köra sin svenskreggade bil i Spanien. Kan vara bra att ha den i bilen om man skulle bli stoppad av någon ”okunnig” polis.

Tyvärr är kollektivtrafiken inte särskilt väl utbyggd (undantag finns naturligtvis, mellan vissa städer går det väldigt fina tågförbindelser) om man jämför med Sverige, så att ha bil är nästan en nödvändighet, i alla fall utanför de större städerna. Näten byggs dock ut och förbättras hela tiden kring de välbesökta städerna.

SKOLA

Har man barn måste man ta beslut om vilken skola som blir bäst för dem. Spansk, svensk eller internationell? Valen är många.

Spanska skolor är mycket annorlunda mot svenska. Dels börjar de vid yngre åldrar, dels har man betyg redan från det att man är fem år gammal. Disciplinen är hårdare och barnen har väldigt mycket läxor. Föräldrar tillåts inte att närvara i skolan och får inte ens följa med in första skoldagen. Barnen förväntas klara sig själva med hjälp av skolpersonalen.

Spanska kommunala skolor är avgiftsfria, men man betalar ofta för böcker och för skolmaten.

 

Om ni vill ha ert/era barn i svensk skola utomlands så tänk på att många av dem är väldigt populära och kan ha lång kö. Var därför ute i god tid med att ansöka om plats. Särskilt gäller detta för svenska skolan på Mallorca och den i Marbella, men även de andra skolorna kan ha kö.

NYTT SPRÅK

Att lära sig spanska är mer eller mindre ett måste om man inte vill gå miste om mycket när man flyttar till Spanien. Det vardagliga livet underlättas och man har lättare att komma in i den sociala gemenskapen när man kan språket. Många kommuner erbjuder gratis språkundervisning för utlänningar, men det finns naturligtvis mängder av kurser man kan gå som kostar en slant också.

Generellt är spanjorer ganska dåliga på engelska, även om barnen får lära sig det i skolan. Många gånger är engelskalärarna inte ordentligt utbildade och tyvärr lärs det ut en hel del felaktigheter. Även om man kan klara sig hyfsat på engelska om man väljer att mest umgås med de engelska inflyttade så är det svårare med myndigheter och framförallt i vardagliga sociala sammanhang.

PASS, NATIONELLT ID och NIE-NUMMER

tre_pass_440x248Pass

Pass är vad de flesta använder som idhandling i Spanien. Man är skyldig att kunna identifiera sig, så att ta kopior på sitt pass och ha med sig i väskan kan vara ett bra tips, särksilt om man skall ge sig ut i shoppingsvängen.

Nationellt ID

Vill man inte släpa runt på sitt pass kan det vara en bra idé att skaffa ett nationellt id-kort.  Nationellt ID söker man på polisens passcentral. Det är giltigt i fem år och kostar 400 kr. (Även om man blir residencia i Spanien behöver man ändå ett giltigt ID-kort.)

NIE

NIE-nummer är en form av identitetsnummer för utlänningar som behövs för att tex. köpa fastighet, bil, öppna bankkonto, starta mobilabonnemang eller hyra bostad genom förmedling. Det är i princip det första man behöver fixa när man skall flytta till Spanien.

Om man väljer att söka NIE-nummer från Sverige skall det göras i god tid. Tar ca 3 veckor att få handlingarna. Här kan du läsa mer om var du kan göra det (Stockholm, Göteborg och Lund), hur det går till och vad det kostar. Där står även hur och var du söker NIE i Spanien.

AVTAL och ABONNEMANG

Se till att säga upp dina avtal och abonnemang i god tid innan flytten. Ett tips är att skapa ett excel-ark där du skriver in alla dina avtal och abonnemang, vad du har för uppsägningstid och när avtalen går ut. Då har du en enkel överblick och slipper missa något.

STÄDA HUS – HÄR OCH DÄR

Flyttstädning här

När man flyttar från sin bostad ses det som självklart att man städar vid utflytt. Säljer man sin bostad kan man bli betalningsskyldig om de nya ägarna inte anser att bostaden är tillfredsställande ren. Så är det inte i Spanien…

Flyttstädning där

På plats i Spanien kan man i princip räkna med att behöva städa igen, om man inte hyr bostad, eftersom det vanligaste är att man köper bostaden som den är, ostädad.

FÖRSÄKRINGAR och SJUKVÅRD

 • EU_Kort (2)Om du inte redan har det skall du beställa ett EU-kort Detta ger dock bara tillgång till akut och nödvändig vård. Vill man ha en fast läkare måste man ansöka om ett ”Seguridad Social”-nummer. Ta hjälp av en Gestoria!
 • Om man inte har en inkomst från en arbetsgivare i Spanien kan man behöva teckna försäkringar för att inte bli överraskad när fakturan från icke-akuta sjukbesök kommer.  Exemel på sådan försäkring hittar du här
 • Barn omfattas inte av fri tandvård såsom i Sverige. Däremot är tandvården generellt billigare i Spanien än i Sverige.

FÖRVARING och LOGISTIK

Förvaring

Vill man ta med sig bohag från Sverige till Spanien så har man många olika alternativ, det vanligaste är att anlita en transportfirma. Det finns en mängd transportfirmor som är bra och seriösa, många av dem erbjuder också förvaringsmöjligheter både i Sverige och Spanien. Det kan variera väldigt i pris mellan de olika företagen så det lönar sig att fråga runt och be om offerter från flera olika firmor.

Behöver man lagerförvara saker i Sverige finns det en uppsjö av bra företag att vända sig till.

Adressändring

postboxDet finns flera alternativ. Man kan göra en vanlig adressändring till Spanien.  Man kan göra en flyttanmälan och eftersändning till någon man litar på i Sverige. Man kan även skaffa en Särskild postadress, om man är borta minst 6 månader och är fortsatt folkbokförda i Sverige. Det kostar inget att skaffa särskild adress. Så här står det på Skatteverkets sida om särskild postadress: ”En särskild postadress är ett komplement till en folkbokföringsadress. Din folkbokföring ändras alltså inte om du anmäler en särskild postadress.” Om man är utomlands mer än ett år skall man istället anmäla utlandsflytt och bli utskriven från Sverige.

SKATTEVERKET, BANK och KREDITKORT

Skatteverket

Beställ alla papper som kan behöva vara stämplade från Skatteverket (personbevis) i god tid.

Kolla noga upp var du kommer bedömas vara skatteskyldig. Generellt sägs det att om man vistas 183 dagar i Spanien (6 månader eller mer) så anses man ha sin hemvist i Spanien eftersom man bor där under huvuddelen av året. Man skall då söka om residencia. För att få residencia måste man ha en arbetsinkomst från en arbetsgivare, pension, eget företag i Spanien, studera i privat eller offentlig skola i Spanien, eller ha tillgångar som räcker för att försörja sig och familjen. Alternativt ska man vara familjemedlem till en person som uppfyller något dessa krav. OBS! Det finns flera undantag från denna regel så kolla vad som gäller i just ert fall. Anlita gärna en spansk jurist för att få så exakta svar som möjligt. Det är bättre att lägga en slant på att få korrekt rådgivning än att drabbas av dryga böter för att man vistats illegalt i landet eller oavsiktligt begått skattebrott.

Bank

Man kan behöva kolla upp hur man ska hantera eventuella ägda fastigheter, aktier och fonder i Sverige och vad som gäller när det kommer till skatt för dessa. Kolla upp med både bank och Skatteverket vad som gäller i just din situation så att du inte råkar bli en intet ont anande ekobrottsling.

Väl på plats öppnar du ett spanskt bankkonto så att du får ett spanskt kontokort. Som så ofta i Spanien tillkommer det en hel del avgifter, men tillexempel Banco Sabadell har inga sådana så länge man sätter in minst 700€ på kontot under månaden. Det är även avgiftsfritt om man är under 26 år.

Fullmakt

Det kan vara bra att hos banken lämna fullmakt till någon man litar på som kan hjälpa till med enklare bankärenden.

INTERNET OCH NÖJEN

Spotify

Man kan använda Spotify även i Spanien. Har man premium funkar det hela tiden, medan man som gratismedlem har 14 dagar på sig att lyssna allt vad öronen orkar.

Internet

Självklart finns det mängder av alternativ, beroende på vad man är ute efter. ADSL, fiber (på vissa ställen i alla fall), trådlöst osv. Men om man inte vill binda upp sig vid varken plats eller abonnemang kan ett mobilt bredband vara en lösning. Man kan då köpa en sticka och sätta i ett sim-kort och sedan är man good to go. Finns flera olika att välja på här.

Svensk Tv

Spanska tv-program är ett bra sätt att öva språket på, men ibland kännas skönt att ha tillgång till svenska program även om man befinner sig utomlands. Det finns mängder av alternativ och det brukar finnas information/reklam om det på stora skyltar längs med vägarna kring de mer välbesökta ställena i Spanien. Ett exempel finns att läsa om här.

Grillning

Många kommuner har strikta regler kring var och hur man får grilla. På vissa ställen ska man akta sig för att grilla med kolgrill även på den egna terrassen. Om någon tror att det brinner och ringer brandkåren är det nämligen den som orsakat missförståndet, inte den som ringt, som får stå för kalaset vid falsk utryckning. Kolla noga upp vad som gäller där Ni kommer bo.

Radio

Den så kallade Kustradion sänder från en studio på Costa del Sol. Underhållning i all dess radioformer med nyheter, reportage, ekonominyheter, sport, svenska och spanska nyheter, väder, frågesport, kultur, tävlingar, musik m.m. Länk här. Frekvens 104,8.

VAD BEHÖVER GÖRAS PÅ PLATS

 • NIE – identitetsnummer för utlänningar (på Policia Nacional)
  Padron – mantalsskrivning i kommunen (på kommunhuset, Ayuntamiento)
 • Skriva in sig på Svensklistan på ambassaden i Madrid.
 • Öppna bankkonto och skaffa tillhörande kontokort i Spansk bank.
 • Skaffa kontantkort alternativt abonnemang (dessa krånglar rätt ofta!) med spanskt nr till mobilen.
 • Internet i nya bostaden. Kolla vilken leverantör som är bäst.
 • Eventuellt hitta en auktoriserad översättare för att översätta till exempel personbevis och eventuella barns födelseattest till spanska. Behövs vid vissa instanser.