↑ Tillbaka till Flytta till Spanien

Flytta till Spanien – köpa bostad

När man ska köpa bostad i Spanien kan det dyka upp en del otrevliga överraskningar om man inte ser upp. Många gånger står folk och är förvånade för att deras klipp som de trott att de gjort i slutändan blir bra mycket dyrare än vad de räknat med. Här tar vi upp några av de saker man måste ha med i sin budget när man vill köpa en bostad i Spanien.

Den så kallade tilläggsskatten

Inklippt information om den så kallade tilläggsskatten man kan råka ut för när man köper begagnad bostad i Spanien:

köpa bostad”När man köper en begagnad bostad i Spanien måste man betala överlåtelseskatt (ITP). Denna har normalt legat på runt 8 % av köppriset men varierar i olika regioner. Men när du väl har köpt din spanska bostad och betalat denna skatt så kan du upptäcka att det inte var slutet på historien.

Den spanska skattemyndigheten kan nämligen bestämma att det köppris du har angett i lagfarten inte stämmer överens med myndighetens uträknade värde av bostaden. De kan då kräva in mellanskillnaden mellan den spanska överlåtelseskatt du har betalat och den de anser att du skulle ha betalat. Detta kan ske upp till fyra år efter bostadsköpet och det kallas för tilläggsskatt.”

Information i sin helhet kring skatten och svar på myter kring skatten hittar ni här. Mycket bra att läsa och ha koll på om man köper bostad för att slippa obehagliga överraskningar.

Kontrollera alltid taxeringsvärdet på bostaden du köper. Därefter tar du reda på den koefficient som finns i din kommun som du ska multiplicera med. Då får du värderingen som kommer sättas på just din bostad. OBS! Koeficienten är olika för alla kommuner.

Kostnader att räkna med vid husköp

På ”Hem i solen”´s hemsida kan man läsa följande om avgifter att räkna med, utöver köpeskillingen, när man köper hus i Spanien:

Kostnader att räkna med vid husköp i Spanien:

  1. Fastighetspriset.
  2. Spanska MOMS (IVA) -aktuell beskattning för nya bostäder är 10% av inköpspriset. För begagnade bostäder (andrahandsbostad) är för närvarande 8% moms.
  3. Legala utgifter: Notaries och juristers arvode, inskrivningsavgift i fastighetsregistret och skatt tillkommer och det är ca 3-4% av bostadspriset.
  4. Övriga avgifter: till exempel handläggning av vatten- och elavtal.

En försiktig beräkning är att kostnader utöver själva fastighetspriset ligger på ca 11-14 % av köpeskillingen.