Flytta till Spanien

Tips inför flytten

När man skall flytta till Spanien finns det en mängd saker att tänka på. Byråkratin är helt olik den svenska och man kan behöva gå runt till flera olika instanser med sina papper för att bli inskriven på alla de rätta ställena. I Sverige är vi vana vida att det räcker med ett telefonsamtal till Skatteverket och sen hänger resten med av bara farten. Så är det inte i Spanien.

Innan du ska flytta till Spanien kan det därför vara bra att få ordning på de viktiga papper som man får användning för gång på gång. Ett tips är att lösa det med en smidig pärm där du sätter in kopior på de papper som oftast behövs. Originalen förvaras på annan, säker, plats (OBS, viktigt! INTE smart att förvara kopior och original på samma ställe). Plastfickor är bra eftersom flera av pappren inte får slås hål i och pappren skyddas samtidigt mot slitage. Pärmen kan man sedan lätt ta med sig till olika instanser som frågar efter än det ena, än det andra pappret. I pärmen kan man behöva:

pärmNIE-papper för alla som skall flytta.

Kopior av passen (OBS! Inte själva passen, de åker lätt ur plastfickorna och är ju dessutom original, se ovan) För att vara godkända skall de vara stämplade av kommunhuset.

När man byter pass i Sverige (var 5:e år) får man ett nytt passnummer (vet bara om Finland som gör likadant, i andra länder behåller man sitt gamla nummer). Det kan ställa till det en hel del eftersom passnumret registreras på diverse olika papper i Spanien, tex köpekontrakt, abonnemang osv. Är då numren olika för att man bytt pass sedan sist kan det bli en hel massa ifrågasättande kring identiteten. Kopior på gamla pass (stämplade) är därför närapå en nödvändighet.

Personbevis, stämplade och signerade av Skatteverket (behövs i en del länder, däribland Spanien. Beställ från Skatteverket)

Vigselbevis, samt eventuella barns födelseattest. Dessa kan behöva översättas av auktoriserad översättare.

Certifikat på att du har bankkonto

Hyreskontrakt på bostaden där du skall bo i Spanien om du hyr, annars köpekontrakt.

Faktura som styrker att du bor där du uppgett din adress, behövs tex. när man skall söka om Padron. Ett exempel på faktura kan vara el- eller vattenräkning.

Abonnemangsavtal av olika slag, tex. mobil och internet

Försäkringspapper för både Spanien och Sverige (hemförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring osv)

Papper på eventuell bil

Registrering av eventuellt företag (spanskt och/eller svenskt)

Anställningsbevis 

Packa praktiskt

flyttlådorSpanien har varmare klimat än Sverige, som vi alla vet. Men även om kusterna Costa Blanca och Costa del Sol har omkring 320 härliga soldagar om året så kan kvällar och nätter under vintermånaderna bli riktigt kalla, precis som överallt runt Medelhavet. Glöm därför inte att ta med varma tofflor att ha inomhus (det är inte alls ovanligt att det blir väldigt råkallt inne) och några varma tröjor och jackor.

Använd dig av sådant som är mjukt och som ändå skall packas ner när du packar glas och porslin istället för att använda tidningspapper som lämnar trycksvärta efter sig. Tex. handdukar eller sängkläder. Man kan också köpa ”mellanväggar” för glas billigt på tex Shurgard och liknande (för 29:- får man två ”våningar”). Man får med ”tak” till mellanväggarna så att man kan stapla två våningar på varandra.

Inför flytten kan det vara smart att packa i lådor som man skriver siffror på. Skapa sedan ett dokument som sparas i molnet där du skriver i vad låda 1 innehåller osv. Ett lätt och smidigt sätt att ha koll på vad som ligger vart och lådorna kan sedan återanvändas utan att man behöver kladda ner dem med ”Kök”, ”Sovrum” osv…

Hyra bostad

När ordet sprider sig att man letar bostad att hyra får man ofta flera erbjudanden om hjälp med att leta. Även om vissa av dessa hjälpsamma människor är just hjälpsamma är det många som har det som ett jobb, att förmedla bostäder, och de tar då självklart betalt för sina tjänster. Många gånger får den som skall hyra betala mellan en halv och en hel månadshyra till förmedlaren för att denne hittat en bostad åt en. I vissa fall är detta exklusive skatt som sedan tillkommer.

Ett absolut råd är att leta själv och hellre hyra något för bara några veckor till att börja med för att sedan själv kunna åka runt och titta på plats. Då har man en bättre känsla för vilka områden man trivs i och kan se lägenheterna live. De flesta städer och byar vimlar av bostäder att hyra så det ska inte vara något problem att hitta något som passar.

Alternativ kan man naturligtvis gå ut och titta på olika förmedlingars sidor för att se vad de har tillgängligt om det känns tryggare. Det finns en mängd förmedlingar listade längre ner på denna sida.

Information om den så kallade tilläggsskatten

Inklippt information om den så kallade tilläggsskatten man kan råka ut för när man köper begagnad bostad i Spanien:

for-sale-sign-3”När man köper en begagnad bostad i Spanien måste man betala överlåtelseskatt (ITP). Denna har normalt legat på runt 8 % av köppriset men varierar i olika regioner. Men när du väl har köpt din spanska bostad och betalat denna skatt så kan du upptäcka att det inte var slutet på historien.

Den spanska skattemyndigheten kan nämligen bestämma att det köppris du har angett i lagfarten inte stämmer överens med myndighetens uträknade värde av bostaden. De kan då kräva in mellanskillnaden mellan den spanska överlåtelseskatt du har betalat och den de anser att du skulle ha betalat. Detta kan ske upp till fyra år efter bostadsköpet och det kallas för tilläggsskatt.”

Information i sin helhet kring skatten och svar på myter kring skatten hittar ni här. Mycket bra att läsa och ha koll på om man köper bostad för att slippa obehagliga överraskningar.

Kostnader att räkna med vid husköp

På ”Hem i solen”´s hemsida kan man läsa följande om avgifter att räkna med, utöver köpeskillingen, när man köper hus i Spanien:

Kostnader att räkna med vid husköp i Spanien:

  1. Fastighetspriset.
  2. Spanska MOMS (IVA) -aktuell beskattning för nya bostäder är 10% av inköpspriset. För begagnade bostäder (andrahandsbostad) är för närvarande 8% moms.
  3. Legala utgifter: Notaries och juristers arvode, inskrivningsavgift i fastighetsregistret och skatt tillkommer och det är ca 3-4% av bostadspriset.
  4. Övriga avgifter: till exempel handläggning av vatten- och elavtal.

En försiktig beräkning är att kostnader utöver själva fastighetspriset ligger på ca 11-14 % av köpeskillingen.

Språk

Att lära sig språket som talas i det land man tänker bo i är ett stort plus om man inte vill missa mycket i det sociala umgänget. Det finns flera sätt att lära sig och att gå ut och våga prata med människor är ett av de allra bästa. För att ändå ha lite på fötterna finns det flera gratistjänster på internet man kan ta hjälp av. Här är några av dem:

Babbel.com

Duolingo.com

Studyspanish.com

Coffeebreak Espanol

Linguasorb.com

Pregunta ya! – Videoklipp där svenska elever ställer frågor om spanska språket

Bra ord att kunna

Skatteverket – Agencia Tributaria

Kommunhus – Ayuntamiento

Vårdcentral – Centro de salud (eller ambulatorio / dispensario)

Polis – Policía

Ambulans – Ambulancia

Plåster – Tiritas

Solskyddscreme (med total block) – Crema solar (con pantalla total)

Medel mot smärta och feber (hos barn) – Dalsy (ibuprofen) och Apiretal (paracetamol)

Laktosfri – Sin lactosa

Vem är sist i kön? – Quien es el ultimo?

Får jag gå före? – Puedo pasar antes?

Varning, meddelande – Aviso

Bilverkstad – Reparación de automóviles (eller Taller = verkstad)

Bilbesiktning – ITV (Inspección Técnica de Vehículos )

Moms (på engelska) – VAT (Value Added Tax)

Moms (på spanska) – IVA (Impuesto sobre el Valor Añadido)

Fler användbara ”turistord” finns på den här sidan. Där finns också en del trevlig information om Costal Tropical och Almuñécar.

Lexin är ett suveränt uppslagsverk på nätet. Finns även som app.

Tips ang. telefonnummer

telefon

Här är en lista på nummer som kan vara bra att registrera:

(Informationen hämtad från SpanienForum.)

900 och 800-nummer är (ska vara) kostnadsfria att ringa, som de svenska 020-numren.
901-nummer betalar man en mindre summa för om samtalet går till en annan provins, medan det är gratis om det är i samma provins.
902-nummer kan bli dyrt eftersom det har en hög minuttaxa. OBS! Om man ringer polis (inte 112 vilket är ett akut nödnummer, precis som i Sverige) och vill tala engelska (istället för spanska) har de ett 902-nummer. Det kostar alltså en hel del att ringa engelsktalande polis.
905, 803, 806, 807-nummer är betalnummer som kan kosta hur mycket som helst.

Om man vill dölja numret man ringer från slår man #31# (i alla fall med operatörerna Más Movil och Movistar)

Nummer som börjar på 6 eller 7 är mobilnummer medan nummer som börjar på 9 (eller 8) är fasta nummer.

Bra att ha-länkar

Viva internet! Informationen bara ligger där och väntar på att vi skall ta del av den…

Jämför priser
Numbeo – Jämför priser Sverige/Spanien. (Ta dock siffrorna med en väldigt stor nypa salt, särskilt de angående hyror. Hyrorna är i regel avsevärt högre än vad som står i Numbeo)

Forum
SpanienForum – Frågor och svar kring det mesta som rör Spanien (övervägande information om Costa Blanca. Forumet drivs till stor del med medel av annonsörer från detta område. Kan vara bra att veta om, även om det finns trådar om de flesta delar av Spanien. Forumet kan tidvis kännas något inaktivt, men svaren är oftast sakliga och i trevlig ton.)

Infosidor/tidningar för svenskar i Spanien
Aktiv i Torrevieja – En massa praktiska tips, bla med viktiga telefonnummer till sjukhus, polis och ambassader
Ayuntamiento de Fuengirola – Hemsida tillhörande Fuengirolas kommun
Costa del Sol -Överskådlig sida med samlade tips om Costa del Sol. Restauranger, aktiviteter för hela familjen, m.m.
En Sueco – Nedladdningsbar tidning el prenumeration på papperstidning, hemsida med tv-guide, radannonser (på svenska)
Mas Amigos – Förening för nordbor i Spanien, främst i Torrevieja-området. Här kan man få hjälp med det mesta, inklusive biluthyrning.
Megafon – Hemsida med många bra tips och länkar om att bo och leva i Spanien
SkandinaviskaBladet – Skandinavisk tidning från Torrevieja och Orihuela Costa
SpanienGuiden – ”Komplett” guide till Spanien
Spanienportalen – ”Allt om Spanien samlat på en plats”
Svenskar i Spanien – En sammanställning av smått och gott som är bra att ha koll på.
SWEA – Global ideell förening för svensktalande kvinnor bosatta utomlands
Sydkusten – Tidning och internetsida för Spanienskandinaver
ThinkSpain –  Brittisk hemsida
Torreviejaguiden – Reseguide till Torrevieja

Mäklare/Fastigheter
cartoon-house-22437956Ett axplock…
Blocket
ETVAB
First 4 Property – (Costa del Sol)
Gorentspain.com (Torrevieja/Orihuela Costa)
Hemnet
Hem i solen (Hela östra + södra kustremsan)
In sun properties (Torrevieja/Orihuela Costa)
Kolstad Property (Costa Blanca)
Mäklarringen
Milanuncios (Spansk motsvarighet till Blocket)
Nerja uthyrning (Nerja/Malaga)
Propertyrentals.com (Torrevieja/Orihuela Costa)
Segundamano (Spansk motsvarighet till Blocket)
SkandiaMäklarna
Spanska fastigheter
Fastighetsbyrån
VIVA!
Yaencontre! (säljes och uthyres i hela Spanien)

Transportera bohag
DjuvfeldtsTransport – kostar 2500:- för 1 kubikmeter. Det går 8 flyttlådor på 1 kubik. Har även lagermöjlighet i Torrevieja för 125:-/månad och kubik. Att få lådorna fraktade från lager till bostad kostar 35€
RoslagensEuropatransport – tar 6000:- för första kubikmetern (Sverige-Fuengirola) och därefter 2500:- per kubikmeter
Spanienflytt
Vintage Point Marbella – Prata med Therese Lindberg på nummer (0034) 652295226 eller via facebooksidan för att få offert för just er flytt. Erbjuder även förvaring i Marbella.

Köra bil i Europa
Hur fungerar det egentligen att bila i Europa? Läs allt du behöver veta här:
Bila i Europa – Utmärkt sida med tips på allt man kan tänka sig.
Driving in Spain – Allt man behöver veta om att köra bil i Spanien. Sidan är på engelska
* Fartgupp är väldigt vanliga längs Costa Blanca i allmänhet och i Orihuela Costa och Torrevieja i synnerhet. Det hoppar rejält så tänk på att sänka farten (även om övriga trafikanter inte gör det).
* Vägskyltarna är både små och mycket bristfälliga. Dessutom ofta utförda i färgskalor som är svåra att se innan man kommit helt nära. En bra vägkarta är att föredra.
* Det är vanligt med mycket höga trottoarkanter, tänk på det när ni öppnar bildörrarna så att ni inte råkar smälla upp dörren rakt i kanten…

Taxi
Om du inte vill eller kan köra själv…
Marbella
Taxisol Marbella
Marbella taxis
Taxi Marbella 24 horas
Torrevieja
NordiskTaxi
RadioTaxiTorrevieja
Auto Taxi Torrevieja – Telefonnummer 965 710 578
Radiotaxi Fuengirola – Telefonnummer 952471000

(Taxireceptionistens första fråga är oftast a donde?= varthän? Man skall alltså först uppge målet för taxiresan. Nästa fråga är de donde?=varifrån, alltså adressen där man ska hämtas.)

Bussar/tåg
Líneas y horarios – Allt om bussar och tidtabeller i Fuengirola
Renfe – tågtidtabeller för hela Spanien
Shuttlebus – Malaga Shuttlebus (från Malaga flygplats – flera destinationer på Costa del Sol)
Stadsbussarna i Fuengirola – De lokala stadsbussarna i Fuengirola stad

Hyra cykel 
Costa Tropical Cycling (Almuñecar)
ILoveBike  (Torrevieja) – Hyr cykel för några timmar, dagar eller veckor och ta dig runt på alla fina cykelvägar i och omkring Torrevieja
Uthyrare i Barcelona – sida med samlade länkar och kontaktuppgifter
Rent a bike (Marbella)

Ambassad och EU-information
Sweden abroad – Svenska ambassaden i Madrid
EU – Information om att flytta inom EU
GeradBoeke – Allmän info om skatter, fastighetsköp, bilregistrering och annat för svenskar på väg till Spanien

Väder
ElTiempo – Väderstation (som SMHI)
Många gånger anges vindstyrkan i km/h på spanska sidor. För att omvandla det till m/s så dividerar man siffran med 3,6

Djur
Det finns gott om djur, både stora och små, men få av dem är farliga för oss människor. Vissa kan däremot kännas något ovälkomna i våra hem, som till exempel kackerlackor. Kackerlackor kan vara både stora och små och är alltifrån gulbruna till rödaktiga eller helt svarta i färgen. I städerna är kackerlackor ett särskilt stort problem, landsbygden verkar ha mindre besvär av dem.

Man kan minska beståndet genom att se till att spola igenom alla avlopp regelbundet. Man kan också gå till apoteket och köpa acido bórico och sedan till supermercado och köp leche condensada. Blanda den kondenserade mjölken med borsyran och rulla till små bollar som du lägger där kackerlackorna kan tänkas trivas: Bakom kyl och frys, i skåp och andra skrymslen.

processionslarvHar du hund eller småbarn är det viktigt att se upp för pinjelarven, eller processionslarven som de också kallas, eftersom de kryper ner ur sina bon i pinjeträden och vandrar iväg i en lång procession. Vid beröring orsakar de en allergisk reaktion som ger svullnad och brännskador. Man kan få kallbrand och den del som berört larven kan till och med ramla av (finns exempel på hundar som tappat delar av tungan).

Andra djur som kan vara bra att se upp för är brännmaneterna som är giftigare än de vi är vana vid i Sverige och ger större problem om man skulle komma i kontakt med deras trådar. Det finns skorpioner som man bör undvika, likaså spindlar (som tex Svarta änkan), men de är i regel inte dödliga. Blir man biten eller stucken skall man dock söka upp läkare omedelbart.

Byråkrati vid flytt till Spanien

Spansk byråkrati är inte det lättaste av ämnen att sätta sig in i. Det är en snårig djungel med högar av papper och massvis med stämplar att ta sig igenom. Här på Till Spanien försöker vi bena ut några begrepp och kommer med tips om vad som kan vara bra att förbereda.  För att vistas …

Visa sida »

Flytta till Spanien – köpa bostad

När man ska köpa bostad i Spanien kan det dyka upp en del otrevliga överraskningar om man inte ser upp. Många gånger står folk och är förvånade för att deras klipp som de trott att de gjort i slutändan blir bra mycket dyrare än vad de räknat med. Här tar vi upp några av de …

Visa sida »

Små praktiska tips vid flytt till Spanien

BOSTAD – HÄR OCH DÄR En flytt innebär alltid en del praktiska bestyr. Att flytta till ett annat land kräver naturligtvis ännu mer eftertanke och planering. När man flyttar till Spanien skall man vara medveten om att det är en stor skillnad på att flytta som pensionär eller i yrkesverksam ålder. Har man barn tillkommer …

Visa sida »